OVER RBOC

Regionaal Bedrijfstak Opleidingscentrum
Logo-Steegman-Elektrotechniek

Regionaal Bedrijfstak Opleidingscentrum (RBOC)

Steegman Elektrotechniek heeft als opleidingsbedrijf het RBOC Den Haag in beheer. Dit praktijkcentrum is opgericht voor jongens en meisjes die het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs elektrotechniek gevolgd hebben en verder willen leren in de elektrotechniek. Via het RBOC wordt een leer / werk traject gevolgd (beroepsbegeleidende leerweg).

Ieder jaar worden er leerlingen opgeleid die begeleid worden door een praktijkopleider van Steegman Elektrotechniek. Om leerlingen toch meer praktijkgerichte oefeningen te laten doen is het RBOC opgericht.

Sommige leerlingen die het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs afgesloten hebben gaan direct de praktijk in bij een elektrotechnisch installatiebedrijf. Dit leidt vaak tot een aantal problemen zowel voor de leerlingen als het bedrijf. De leerling blijkt vaak over te weinig praktijkervaring en theoretische kennis te beschikken en binnen het bedrijf is vaak onvoldoende tijd om de leerling alle technieken van het vak te leren. Het RBOC is opgericht om leerlingen onder leiding van de praktijkopleider een gerichte vakopleiding van ongeveer 2 jaar te laten volgen. Na deze opleiding is hij/zij in het bezit van een erkend monteurdiploma (monteur sterkstroominstallaties).

Tijdens de opleiding werkt en leert men tegelijkertijd. Afwisselend wordt de ene week gewerkt bij een werkgever en de andere week worden er diverse praktijkoefeningen uitgevoerd op het RBOC onder leiding van een praktijkopleider. Een dag per week volgen de leerlingen theorieonderwijs aan een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). De praktijkopleider is fulltime aanwezig op het RBOC en heeft intensief contact met het ROC en de werkgevers.

Daarnaast is de praktijkopleider goed bekend met de diverse onderdelen die de leerlingen moeten doorlopen om in het bezit te komen van het diploma. De praktijkopleider, leidinggevend monteur en projectleider op het werk hebben ook contact met elkaar om te bespreken waar de leerling mee bezig is op het werk zodat de dingen die hij in het praktijkcentrum leert worden afgestemd op datgene wat de leerling op het werk uitvoert.

De leerlingen op het RBOC zijn niet allemaal leerlingen van het bedrijf Steegman zelf. Er worden leerlingen van bedrijven uit de gehele regio opgeleid.

De opleidingen die gevolgd kunnen worden op het RBOC zijn:
– Monteur Elektrotechnische Installaties;
– Data & Beveiliging als aanvulling op bovenstaande opleidingen.

Steegman leidt ieder jaar 6 tot 8 leerlingen op, die na 2 jaar hun diploma behalen en daarna doorgaan met een vervolgopleiding. Aangezien opleiden een belangrijk personeelsinstrument bij Steegman is wordt er veel tijd besteed aan opleiden.

Contact

Niet leesbaar? Verander de tekst captcha txt

Vul hier uw zoekopdracht in en druk op Enter