Dienstenoverzicht

Verduurzaming, LED & BREEAM

LED heeft een lange geschiedenis achter de rug en is eigenlijk pas goed doorgedrongen tot de verlichtingsbranche sinds dat LEDs ook blauw licht kunnen uitstralen. Echter is de technologie volop in ontwikkeling en dit bepaalt ook de mate waarin LEDs worden toegepast in verlichtingsoplossingen. Het toepassingsgebied van LEDs is afhankelijk van haar producteigenschappen. Dit gebied wordt steeds groter dankzij verbeterde productprestaties en kostenreductie. Hierdoor wordt LED-verlichting steeds interessanter voor bedrijven.

Een energiebesparing van meer dan 50% is in de utiliteitsbouw eenvoudig te realiseren. De overstap naar LED verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen en heeft hiervoor tevens subsidies beschikbaar gesteld.

De led lamp gebruikt minder energie dan een spaarlamp en is daarom een goed alternatief voor de gloei- of halogeenlamp. 5 tot 10 Watt led licht is al genoeg voor het verlichten van een kamer. Wanneer de halogeenspot van 30 tot 40 Watt wordt vervangen door een High power led, zal het stroomverbruik al worden teruggebracht naar ongeveer 3 Watt. De led lamp gaat lang mee. De duur varieert nu al van ongeveer 50.000 tot 100.000 branduren wat alleen maar meer gaat worden in de toekomst.

De verwachting is dat LEDs de conventionele verlichting bij bedrijven op termijn zal vervangen. Maar voordat het zover is, is de toepasbaarheid van LED-verlichting nog afhankelijk van verdere verbetering van lichtsterkte en lichtkleur, een lagere kostprijs en een kwalitatief betere levensduur. Verlichting blijkt in de praktijk vaak een onderbelicht thema te zijn in de energiebesparingsplannen en schippert in veel gevallen tussen het (meestal uitbestede) facilitaire proces en processen in eigen beheer. Op het gebied van bewustwording van de energiekosten van verlichting en mogelijke besparingen binnen bedrijven en instellingen is nog duidelijk heel wat terrein te winnen.

In samenwerking met het door Steegman te leveren Schakelsysteem Halitech ECE kan de besparing op energie oplopen tot meer dan 40%.

BREEAM

BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Het bevat een standaard voor een duurzaam gebouw en het geeft aan welk prestatieniveau een gebouw heeft. BREEAM wordt gebruikt om gebouwen te analyseren en te verbeteren en kan zowel voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen als voor het beoordelen van bestaande gebouwen worden gebruikt. (meer info op: www.breeam.nl) Steegman Elektrotechniek heeft de nodige ervaring in BREEAM projecten zoals Cool63 Rotterdam en Fluor Hoofddorp.

Onze producten bieden voordelen voor alle partijen; zo zal een installateur snel en simpel een complexe installatie kunnen verwezenlijken. Een adviseur kan binnen het budget toch een hoogwaardige installatie voorschrijven, veelal met subsidie voor energie-besparende maatregelen. Een architekt blijft binnen de Energie Prestatie Norm, ondanks het toepassen van bijvoorbeeld grote ramen. De project ontwikkelaar kan meer bieden voor dezelfde prijs of dezelfde kwaliteit voor lagere kosten. De eigenaar van een gebouw heeft minder onderhoud, lagere energie- en exploitatiekosten met toch een hoge comfortgraad.